Održana završna konferencija projekta “Aktiviraj se i pomozi

U Gradskom kinu Novska održana je u četvrtak, 29. srpnja, završna konferencija projekta Gradskog društva Crvenog križa Novska, „Aktiviraj se i pomozi!“ (UP.02.1.1.13.0062) kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

U projektu je bilo zaposleno 40 žena pripadnica ciljane skupine na razdoblje od jedne godine koje su se brinule za 400 krajnjih korisnika s područja grada Novske. Svaka od 40 radnica se u tom razdoblju brinula za 10 krajnjih korisnika, a broj korisnika se mijenjao budući da su korisnici starija populacija neki od njih su se zbog nemogućnosti samostalnog života selili obiteljima na druge adrese, pa čak i gradove, a neki od njih su i preminuli. Konačan broj pomognutih korisnika je 465.
U ime partnera u projektu „Aktiviraj se i pomozi!“ nazočnima se obratila ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novska Martina Antolković Hršak. Centar za socijalnu skrb Novska, dugogodišnji je partner Gradskog društva Crvenog križa Novska a u ovaj projekt uključen je radi provjere ispunjavanja uvjeta za pružanje usluga krajnjim korisnicima, odnosno o ispunjavanju uvjeta predviđenih Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava potpisanog između Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Gradskog društva Crvenog križa Novska.
Partner u ovom projektu bio je i Hrvatski zavod za zapošljavanje, područni ured Kutina.
Na Završnoj konferenciji bio je nazočan i gradonačelnik Grada Novske, Marin Piletić, koji je u svom obraćanju naglasio važnost smanjivanja društvene isključenost osoba starije životne dobi, te je izrazio suosjećanje sa starijim osobama koje s radošću očekuju dolazak radnica koje svojim dolaskom u njihove domove smanjuju osjećaj usamljenosti.
Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Novska, Zoran Prpić, istaknuo je da se projekt provodio od samog početka u otežanim uvjetima radi epidemije koronavirusa, te da je u svakom trenutku bilo važno sačuvati zdravlje, kako korisnika u projektu, tako i radnica koje pružaju usluge u domovima korisnika. No, unatoč epidemiji koronavirusa projekt se nije niti u jednom trenutku zaustavio, te su usluge korisnicima pružane aktivno i kontinuirano do samog njegovog kraja. Važno je istaknuti, rekao je ravnatelj, da nije bilo niti jednog slučaja prijenosa zaraze s radnice na korisnika.
Važno postignuće ovog projekta je i obrazovanje i osposobljavanje radnica za nova zanimanja koje je provelo Pučko otvoreno učilište Novska. Od 40 zaposlenih radnica njih 14 steklo je zanimanje Slastičar, dok su 24 radnice educirane za zanimanje Cvjećar/aranžer.
Projekt završava 18.08.2021. godine, nakon 14 mjeseci njegove uspješne provedbe na terenu, te se čeka novi natječaj za prijavu projekata sufinanciranih od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.