One su više od radnica u Projektu!

Gradsko društvo Crvenog križa Novska već punih deset mjeseci provodi projekt „Aktiviraj se i pomozi!“ kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je započeo 18.06.2020. godine, a radnice-pripadnice ciljane skupine započele su s radom 01.08.2020. godine. Kroz projekt je zaposleno 40 radnica koje obavljaju poslove u kući (čišćenje i održavanje stambenih prostora), poslove izvan kuće (održavanje ulaznih prostora u stambene objekte i ostale jednostavne poslove u dvorištima i okućnicama) i ostale poslove (dostava lijekova i namirnica, plaćanje računa…).

No, radnice su i važan dio života svih 400 korisnika u projektu. One su prijateljice koje korisnici s nestrpljenjem očekuju u svojim domovima. Većina starije populacije suočena je s usamljenošću i društvenom isključenošću i oni u radnicama nalaze ono što im vlastite obitelji ne mogu pružiti.

Iako je epidemija uzrokovana koronavirusom (Covid 19) značajno promijenila način rada s korisnicima na terenu, budući da je važno očuvati zdravlje korisnika i radnica u projektu, još uvijek se nađe pokoji trenutak za zajedničku šetnju gradom ili odlazak na tržnicu. Na taj način ostaju bliski i zadovoljniji, unatoč fizičkoj distanci koje se moraju pridržavati radi epidemije koronavirusa.